27.04.2024

Predsednik sodniške komisije

Koledar dogodkov Ostala tekmovanja - turnirji

Cornhole Velenje 2024 – generalka pred evropskim in svetovnim prvenstvom

Cornhole ali po slovensko Štrbunk, kot so ga imenovali člani Štrbunk zveze Slovenije je vedno bolj popularna igra, ki se z velikimi koraki uveljavlja tudi v Sloveniji.

Štrbunk zveza Slovenije si je v letošnjem letu 2024 postavila izredno visoke a realne cilje promocije te igre tako v naši državi, kot v Evropi.

Pred dvemi leti ustanovljena slovenska zveza si je zadala načrte postavitve in organiziranje domačega prvenstva, ki poteka po sistemu enodnevne prireditve po različnih krajih Slovenije. Trenutno so odigrana 3. kola. Naslednje 4. kolo bo 20. aprila v II. OŠ v Celju.

Da pa po zgledu ameriških lig ne bi ostali samo v okviru naših meja, je zveza organiziral prvo mednarodno prvenstvo tudi za tuje tekmovalce. In takšno tekmovanje je zveza organizirala v Rdeči dvorani v Velenju med 16. in 17. marcem 2024.

Tekmovanje je bilo dvodnevno. Prvi dan so se merili posamezniki v igri do 21 doseženih točk. V Velenju so bili razen kakšne izjeme prisotni vsi najboljši slovenski igralci, vključno z lanskim državnim prvakom Goranom Miličevičem in letošnjim vodilnim in pokalnim zmagovalcem Romanom Elsnerjem.

V prvem delu tekmovanja, kateri se je igral po t.i. švicarskem načinu igranju, kjer se po določenih kolih iger dobi rang lestvica najboljših so najvišja mesta dosegli Domen Grašič, Roman Elsner, Goran Miličevič in David Ramovž. Vsi štirje tekmovalci so med 5 tekmami po enkrat podpisali poraz.

V drugem delu so se tekmovalci pomerili v sistemu dvojnega izločanja, kar pomeni, da je vsak igralec kljub izgubljeni tekmi še vedno po t.i. repasažu lahko doseže finale.

V veliki finale se je po poti vseh zmag uvrstil vodilni v državnem prvenstvu Roman Elsner. Iz dela poražencev pa sta se do malega finala skozi vse zmage uvrstila Primož Rudolf in David Ramovž.

Tako, kot večinoma v letošnjem državnem prvenstvu in pokalu Roman Elsner, kljub enakovredni igri ni dovolil presenečenja in tako na prvem mednarodnem prvenstvu Slovenije v Velenju zasluženo prejel veliki pokal za prvo mesto.

Od leve: David Ramož, ki je osvojil drugo mesto. Na sredini Roman Elsner in na desni Primož Rudolf z osvojenim tretjim mestom.

Tekmovanja med posamezniki se je udeležil tudi Marcos Tavares, dolgoletni član prve nogometne enajsterice NK Maribor in kljub ne treniranju z vsako igro kazal vedno boljše rezultate.

Štrbunk zveza Slovenije je kljub neudeležbi tujih tekmovalcev izpeljala odlično tekmovanje in nekakšno generalko za bližajoče evropsko prvenstvo, ki bo junija 2024 v Rogaški Slatini.

Drugi dan tekmovanja v Velenju so pričeli tekmovalci v dvojicah, ki se pomerijo na istem igrišču in igrajo ravno tako, kot posamezniki do 21 točk. Tretje mesto sta osvojila Miha Rakun in Marko Šrol. Za tekmovalca Štrbunk kluba Budničar so to prve stopničke v njuni tekmovalni karieri igranja te vedno bolj priljubljene družabne igre.

Drugo mesto sta dosegla igralca ekipe Squashland iz Ljubljane, v kateri sta nastopala Roma Elsner in Jaka Lebar. V izredno napetih igrah in izenačenih metih sta prvo mesto osvojila ravno tako, kot za tretje mesto igralca ekipe Budničar, Domen Grašič in Branko Mugerle.

Roman in Jaka Lebar na levi, v sredini zmagovalca Domen Grašič in Branko Mugerl in na desni tretjeuvrščena tekmovalca Marko Šrol in Miha Rakun.

Ob koncu finala pa so se v dvorani že začeli zbirati seniorje in seniorji. Prišli so iz dolenjske, gorenjske, štajerske, Ljubljane in iz bližnjih mest Celja ter številni domačini.

Na tekmovanje seniorjev se je prijavilo 26 moških in 14 deklet. Igrali so po sistemu naključno izbranih parov 4 kola. Po prvem delu tekmovanja so vodili tekmovalci, ki so zbrali vse štiri zmage. Vseh omenjenih tekmovalcev z vsemi zmagami je bilo kar 6, kateri so v drugem delu, ki se je igral na izločanje čakali na igranje šele v drugem kolu.

Vseh odigranih tekem med igralci je bilo kar 78 in večinoma so se v zadnjem delu tekmovanja igrale od 12 , pa celo čez 20 minut. Nekateri igralci so tako igrali celo 8 tekem.

Za tretje mesto sta se pomerila poraženca v polfinalu Rado Rakun ter Stane Črnilec. Po izredno izenačeni tekmo do konca je tretje mesto na prvem mednarodnem tekmovanju z rezultatom 21:20 osvojil Rado Rakun.

V velikem finalu pa se je z Dušanom Mestinškom iz Maribora pomeril domači najboljši igralec Ivan Grajžl. Vsem v dvorani sta pokazala izredno konstantno igro z veliko potrpežljivosti in koncentracije pri vsakem mestu.

Rado Rakun je osvojil tretje mesto, v sredini zmagovalec Ivan Grajžl in na desni Dušan Mestinšek, ki je osvojil drugo mesto.

Na veselje domačega organizatorja tekmovanja je zmaga odšla z rezultatom 21:16 v Velenje. Ivan Grajžl je tako postal prvi seniorski zmagovalec na kakšnem tekmovanju v Štrbunku /Cornholu v Sloveniji.

Istočasno pa so tekmovala tudi dekleta nad 60 leti. Tekmovala so na enaki razdalji, kot fantje, to je 8,23 m in nekatera dekleta so pokazala izredno natančnosti in zbranost pri metu. Poudariti je potrebno, da vreči vrečko težko 450 gramov ni lahko opravilo, še posebej, ko igra poteka do doseženih 21 točk in ko je potrebno za uvrstitev naprej igrati kar nekaj tekem. Tudi tekme deklet so včasih segale čez 20 minut.

Tudi pri dekletih se je igralo po enakem sistemu, kot pri moških, to je naključno izbrani nasprotnici v prvem delu. Dekleta so odigrala enako število kol, kot moški, to je 4.

V drugem izločilnem delu pa so se do polfinale prebili po dve igralki društva upokojenk iz Nakla in Velenja. Tekmovalna aplikacija je v oba polfinala razvrstila po eno tekmovalko iz vsakega društva.

Tekmovalki iz DU Naklo Ana Novak in Ana Ahčin sta premagali tekmovalki DU Velenje Marijo Škraba in Ano Vedenik in se uvrstili v finale.

Za tretje mesto sta se v internem dvoboju torej pomerili igralki DU Velenje, v katerem je Ana Vedenik premagala svojo kolegico in osvojila za domači klub tretje mesto.

Na centralnem igrišču pa se je v skoraj 30 minutnem finalu do zadnje igre odvijala zelo napeta tekma, v kateri sta se soigralki kluba DU Naklo stalno izmenjavali v vodstvu. Odločilni korak k prvemu mestu je sledil v 17 igri, ko je Ana Ahčin dosegla dva štrbunk (meta za tri točke) in se rezultatsko oddaljila od nasprotnice. Ana Novak je z nekaj igrami prednost zmanjševala, vendar je po dveh metih Ane Ahčin v sredino deske in doseženih 7 točkah ni uspel preobrat. Prvo mesto je pripadlo Ani Ahčin, ki je prejela tako kot pri moških prvi pokal za najboljšo seniorko v Sloveniji.

Na levi domačinka Ana Vedenik, v sredini članica DU Naklo in zmagovalka Ana Ahčin in na desni drugouvrščena Ana Novak.

Tekmovanje je bilo vodeno digitalno preko glavnega računalnika in v aplikaciji Scoreholio. Vsi rezultati in vodenje je bilo videno na centralnem monitorju.

Prvo evropsko in svetovno prvenstvo v Rogaški Slatini.

Velenjsko tekmovanje je bilo s stališča organizacije kar velik zalogaj za dokaj kadrovsko in organizacijsko podhranjeno zvezo. Omenjeno tekmovanje je služilo kot nekakšen vzorec ali generalka pred bližajočim 1. evropskim in svetovnim prvenstvom v Cornholu/Štrbunku, ki bo med 20. in 22. junijem v Rogaški Slatini. Slovenija bo tu odigrala pionirsko vlogo, kajti je pobudnik in organizator omenjenega tekmovanja, ki bo istočasno tudi 1. svetovno prvenstvo.

Pred obema tekmovanjema bo 19. junija organizirana skupščina evropskih in svetovnih zvez, kjer bodo predstavniki podpisala skupinsko izjavo o nameri in takoj nato tudi statut o ustanovitvi prve evropske in svetovne Cornhole zveze, ki bo registrirana po vseh pravilih mednarodnega olimpijskega komiteja.

Smo izredno ponosni, da bo ravno naša štrbunk zveza pobudnica in organizatorka omenjenega srečanja, kajti s tem dogodkom bo Cornhoe ali Štrbunk pripravljen za uradno registracijo kot športna disciplina in ustvarjen pogoj za registracijo tega športa v mednarodnem prostoru pri MOK-u.

Gorazd Milavec