1. Predstavitev igre

Štrbunk je preprosta zabavna družabna igra, kjer igralec poskuša vreči v luknjo čim večje število vrečk, ki jih ima. Igra je primerna za vse starosti. Cilj igre je zbrati večje število točk, kot jih ima nasprotnik.

Točke zbiramo z metanjem vrečk na nasprotno desko. V nadaljevanju navodil so predstavljeni pripomočki, priprava na igro, potek igre in točkovanje.

1. korak: Začetek

Za igranje Štrbunka potrebujete:

 • 2 deski za Štrbunk,
 • 2 kompleta 4 vrečk za Štrbunk (različnih barv),
 • 2 ali 4 igralce,
 • odprt prostor primerne velikosti,
 • merilna vrvica (8,23 m – samo pri premium modelu).

2. korak: Priprava na igro

 1. Desko za Štrbunk položite na ravno površino, kjer ni ovir.

Opomba: Uradna standardna razdalja je 8,23 m, vendar se ta lahko prilagodi glede na različne stopnje znanja.

 1. Drugo desko postavite na razdalji 8,23 m tako, da sta plošči zrcalno obrnjeni druga proti drugi.

Opomba: Slika ne kaže prave razdalje, temveč pravo usmeritev desk.

 1. Izberite stran, s katere boste metali. Nasprotnik bo stal na drugi strani pri isti deski. Če igrate s štirimi igralci, bo vaš soigralec stal nasproti vas pri nasprotni deski (A1 z A2).

 2. Igralci izmenično začnejo metati vrečke na nasprotno desko.

3. korak: Razlaga točkovanja

 • Vrečke, ki so ob koncu 1. kroga na deski, so vredne 1 točko.
 • Vrečke, ki so padle v luknjo, so vredne 3 točke.
 • Vrečke, ki ob koncu kroga niso na deski, so vredne 0 točk.
 • Točke iz tega kroga se na koncu kroga za vsako ekipo seštejejo in nato odštejejo (manjše število točk se odšteje od večjega), razliko pa si pripiše ekipa, ki je v krogu dosegla več točk.
 • Igra je končana, ko ekipa doseže 21 točk ali več. Opomba: za rekreativno igranje: lahko igramo po pravilu 21/15, kjer je treba doseči natančno 21 točk. Če jih ekipa preseže, se rezultat ponastavi na 15 in igra se nadaljuje.

Primer točkovanja:

Rdeča ekipa vrže 1 vrečko v luknjo in 1 na desko. Skupaj ima torej 4 točke: 1 x 3 + 1 x 1 = štiri.
Zelena ekipa vrže dve vrečki na desko, zato ima 2 točki: 0 x 3 + 2 x 1 = dva.
Vendar pa si samo rdeča ekipa prišteje 2 točki k skupnemu številu točk: 4 – 2 =  dva.

4. korak: Potek igre

 1. Igralca izmenično začneta tako, da se z eno nogo naprej postavita ob sprednji rob deske.

 2. Eno od svojih vrečk vrzite na nasprotno stran. Cilj je, da vrečka pristane (in ostane) na deski ali pa pade skozi luknjo na deski.

 3. Zdaj je na vrsti vaš nasprotni igralec, da ponovi 2. korak.

 4. Vsak krog se konča, ko vama z nasprotnim soigralcem zmanjka vrečk.

 5. Seštejte točke za vsako skupino ter izračunajte razliko med vrednostjo točk. Ekipa, ki je v krogu imela več točk, si razliko prišteje h končnemu rezultatu.

  Primer: Če rdeča ekipa doseže 4 točke, zelena pa 2 točki, si bo rdeča ekipa k skupnemu seštevku dodala 2 točki: 4 – 2 = dva.

 6. Če je seštevek ekipe 21 točk ali več, potem ta ekipa zmaga. Opomba: V primeru igranja igre 21/15.

  Če igrate natanko do 21 točk in jih presežete, se vaš rezultat ponastavi na 15 in igra se nadaljuje.

  Neobvezno pravilo: Če ena ekipa doseže 12 točk, druga ekipa pa še ni dosegla točke, potem ekipa z 12 točkami samodejno zmaga in premaga drugo ekipo.

 7. Če igrate igro s štirimi igralci, bo vaš soigralec metal vrečke nazaj na vašo stran.

 8. Če igrate igro z dvema igralcema, pojdite naravnost na drugo stran ter mečite vrečke nazaj na prvo desko.

5. korak: Nasveti in zvijače

Nasveti:

 • Če vaše vrečke drsijo po deski ali z nje zdrsnejo, jih poskušajte vreči na desko tako, da se ob padcu  dotakne deske ena cela stran vrečke.
 • Če vaše vrečke zdrsijo po deski čez rob, jih poskušajte vreči na desko tako, da bodo pristale bolj plosko ali v višjem loku.
 • Če ne veste katero nogo ali celo obe hkrati bi postavili spredaj, poskušajte z večkratnim metanjem ob različni postavitvi nog tako ugotoviti vašo pozicijo.

Drugi nasveti:

 • Če igrate igro 21/15 in ste 21 točk že dosegli, v roki pa imate še nevržene vrečke, le-te vrzite na tla, da z metom ne presežete število 21.
 • Če vaše že vržene vrečke ležijo blizu luknje na deski, poskušajte naslednjo vrečko vreči bolj naravnost in močneje tako, in jih s tem potisnete v luknjo.
 • Če katera od nasprotnikovih vrečk visi na robu ali blizu njega, poskušajte svojo vrečko vreči na desko tako, da bo ob pristanku nasprotnikovo vrečko zbila z deske.

6. korak: Sklepne misli

Zdaj ko poznate pravila in že znate igrati igro Štrbunk, nadaljujte z vadbo! Ko se boste navadili na metanje vrečke, bo Štrbunk postal strateška igra. Če naletite na koga, ki ne zna igrati Štrbunka, ga naučite ali pa mu posredujte dana navodila.

2. Predstavitev opreme

Oprema, ki jo potrebujete za igranje družabne igre štrbunk je naslednja:

 • 2 leseni deski,
 • 8 vrečk (v dveh različnih barvah po izbiri),
 • nahrbtnik z vrvico,
 • semafor za štetje rezultatov

LESENA DESKA

Lesena deska je sestavljena iz vodoodpornih vezanih plošč iz visoko kvalitetnega 100% brezovega lesa, ki ima najvišjo trajnost in obstojnost na vlago. Površina je groba in odporna na temperaturo od -40 do + 50˚C.

Osnovni model: Vsi deli so zlepljeni z vodoodpornim lepilom. Celoten les ni pobrušen in zaščiten z lakom proti zunanjim vplivom. SLIKA

Premium model: Vsi deli so zlepljeni z vodoodpornim lepilom ter še dodatno okrepljeni z mozniki po celi dolžini. Celoten les je v celoti fino pobrušen in zaščiten z lakom proti zunanjim vplivom. Sama igralna plošča pa dodatno z lakom proti obrabi. SLIKA

Personaliziran  model: Vsi deli so zlepljeni z vodoodpornim lepilom ter še dodatno okrepljeni z mozniki po celi dolžini. Celoten les je v celoti fino pobrušen in zaščiten z lakom proti zunanjim vplivom. Sama igralna plošča pa dodatno z lakom proti obrabi. Pred nanosom laka je na deski odtisnjen vaš logo ali druga želena vsebina. Za omenjeni poseg odtisa na deski potrebujemo vaš osnutek v računalniški obliki. SLIKA

Vzdrževanje in hramba: Celoten les je sicer odporen na vlago, vendar priporočamo, da celotno igro hranite v suhem prostoru, dvignjeno od vlažnih tal. Priporočamo, da ga dolgotrajno ne puščate na travnati ali drugi bolj vlažni podlagi. Igra se uporablja tako za notranjo kot zunanjo uporabo.

Priporočilo: Za daljšo obstojnost lesa, lahko na spodnji del igre prilepite vodoodporni material.

Čiščenje: Lesene dele lahko operete z vodo. Zaželeno je, da jih nato obrišete ali posušite na soncu. Najbolje jih je obrisati z malenkostno vlažno ampak ne grobo krpo. Leseni deli so zelo odporni in se ob uporabi krpe pri čiščenju, ne bodo deformirali. Leseni deli in barva na premium in personaliziranem modelu so odporni na vse vrste čistil.

Teža ene deske: 13 kg.

VREČKA

Vrečka za metanje je narejena iz različnih material, velikosti 14,5 – 15 x 14,5 – 15 cm.

OSNOVNA VREČKA: Spodnji del vrečke je narejen iz tkanine, v katerem je 5% bombaž in 95% poliester, zgornji del tkanine pa vsebuje le poliester. Vrečka je šivana z dvojnimi šivi ter ima v sredini polnilo, ki je iz plastičnih zrn.

Vrečka ima odtisnjen napis »štrbunk« in je na voljo v klasičnih barvah: slovenski modri in zeleni barvi ter živo rdeči in sivi barvi. Na željo kupca so lahko barve vrečk v želeni barvi.

Vrečke so lahko kvadrataste oblike ali imajo rahlo zaobljene končne robove.

Vzdrževanje, čiščenje in hramba: Vrečke lahko perete na 30°C. Hranite jih v suhem prostoru.

Teža: ene vrečke: 430 gr., teža kompleta 4 vrečk: 1,72 kg. Za igro potrebujete 8 vrečk oz. 2 kompleta.  SLIKA

PERSONALIZIRANA VREČKA: Spodnji del vrečke je narejen iz tkanine, v katerem je 5% bombaž in 95% poliester, zgornji del tkanine pa je narejen iz različnih vrst blaga in se razlikuje glede na želeno drsnost vrečke. Vrečka je šivana z dvojnimi šivi ter ima v sredini polnilo, ki je iz plastičnih zrn.

Vrečka ima odtisnjen odtis po želji naročnika. Vrečke imajo rahlo zaobljene končne robove.

Vzdrževanje, čiščenje in hramba: Vrečke lahko perete na 30°C. Hranite jih v suhem prostoru.

Teža: ene vrečke: 430 gr., teža kompleta 4 vrečk: 1,72 kg. Za igro potrebujete 8 vrečk oz. 2 kompleta. SLIKA

NAHRBTNIK

Nahrbtnik je vreča velikosti 35 x 45 cm z vrvico, ki zapre vrečo in potem služi še za oprtanje na hrbet. V vreči je poliesterska vrvica dolžine 8,23 cm (uradna dolžina med obema prvima deloma igralne deske).

Sestava: Sestava tkanine: 5% bombaž, 95% poliester.

Vzdrževanje in hramba: Nahrbtnik skupaj z vrečkami hranite v suhem prostoru. Mokrega čim preje posušite.

Čiščenje: Tkanina se pere na 30°C. SLIKA