Kaj potrebujete za organizacijo tekmovanja ali druženja?

Opremo

Med osnovno igralno opremo štejemo: dve igralni deski in 8 vrečk v dveh različnih barvah (4 vrečke v eni barvni kombinaciji in druge 4 vrečke v drugi isti barvani kombinaciji).

Za uradna tekmovanja morata biti tako deska in vrečke izdelane v predpisanih standardih.

Da pa bi vaše igrišče izgledalo malo drugače, se na tekmovanjih uporablja podloga ter semafor.

Podloga je lahko gumijasta ali iz debelejšega drugega materiala (ne sme drseti, ko po njej hodimo ali v celoti podloga ne sme drseti po podlagi na katero jo postavimo),

Semafor za štetje je:

  • lahko čisto navaden list papirja z izpisanimi številkami v navpičnem vrstnem redu do 32 v dveh kolonah (za vsako barvo vrečke po ene kolona), ki ga lahko plastificirate ter obesite ali postavite ter rezultat označujete s kljukicami za obešanje perila.
  • semafor, s premikajočimi številkami (kot se ga uporablja pri namiznem tenisu)
  • računalniška tablica z nameščeno brezplačno aplikacijo Scoreholio.

Pravila

Pravila so zapisana na tej spletni strani, kjer je vse zelo natančno opisano.

Kratka pravila: Po postavitvi desk, tekmovalca izmenično mečeta po 4 vrečke na drugo desko. Po metu vrečke preštejeta in jih označita na semaforju. Vrečka, ki pade v luknjo se šteje 3 točke, vrečka, ki ostane na deski pa 1 točko. Šteje se samo razlika doseženih točk med obema seštevkoma vrečk. Igra se do števila 21.

Rekreativna pravila: Pri rekreativnih pravilih si pravila lahko malo priredite. Najprej si lahko deski postavite na razdaljo, ki vam ustreza. Igrate lahko, da vsaka vrečka šteje, kar pomeni, da boste zelo hitro prišli do 21 točka ali več.

Sistem tekmovanja

Uradni sistemi tekmovanja so različni. Vsako tekmovanje pa je razdeljeno na dva dela: Predtekmovanje in Izločevanje. Za predtekmovanje se najpogostejša uporablja naslednja sistema tekmvoanja:

Prvi del – Predtekmovanje:

  • Švicarski način igranja (Swisholio): Pri tem načinu se glede na dosedanje rezultate postavi začetno rangiranje tekmovalcev in nato v več krogih (odvisno od časa) pomerijo igralci med seboj tako, da se isto rangirani tekmovalci v 1. krogu pomerijo med seboj. Nato se avtomatično ponovno vzpostavi novo lestvica in se tekmovalci, ki so skupa na lestvici ponovno pomerijo med seboj. Tako se v nekaj kolih ustvari novo lestvica, ki je odraz tekmovalne uspešnosti tekmovalcev na ta dan. Igra se ena tekma do 21 točk ali več. Pri tem tekmovanju šteje vsaka točka, ki jo doseže tekmovalec. Tekmovalec lahko doseže maksimalno število točk, ki je 32.
  • Naključni (Round Robin ali blind): Pri tem sistemu se v prvem krogu tekmovalci naključno pomerijo med seboj. Tako dobimo polovico zmagovalcev in drugo polovico tekmovalcev, ki je poraženih. Tako, kot pri prvem sistemu se nato tekmovalci, ki so na lestvici skupaj merijo v nekaj krogih, da dobimo končno lestvico. Pri tem tekmovanju šteje vsaka točka, ki jo doseže tekmovalec. Tekmovalec lahko doseže maksimalno število točk, ki je 32.

Drugi del – Izločilni del:

 Za drugi del sta značilni dve vrsti tekmovanja:

  • Navadno izločanje, po katerem se najboljši tekmovalec iz predtekmovanja pomeri s tekmovalcem, ki je dosegel najslabši rezultat v predtekmovanju. Drugi najboljši tekmovalec se pomeri s predzadnjim in tako naprej do finala. V polfinalu in finalu igramo do dveh zmag.
  • Dvojno izločanje je tekmovanje kot navadno izločanje le, da po tem sistemu vsak tekmovalec, ki je izpadel dobi v t.i. repasažu ponovno možnost igranja. Kar pomeni, da ima po tem sistemu vsak igralec možnost, da kljub enemu porazu še vedno nadaljuje z igranjem in pride v veliki finale. Ta sistem je je zelo pravičen, ker izniči en slab tekmovalčev met ali igranje in mu še vedno omogoča postati zmagovalec.

Pri tekmovanjih pod okriljem Zveze sam sistem tekmovanja vodi računalniška aplikacija SCOREHOLIO.

Za rekreativna tekmovanja so na tem linku priloženi listi/razpredelnice, katere si lahko natisnete in ki vas vodijo skozi tekmovanje.

Razpredelnica za vpis napredovanj tekmovalcev
za 8 igralcev

Razpredelnica za vpis napredovanj tekmovalcev
za 12 igralcev

Razpredelnica za vpis napredovanj tekmovalcev
za 16 igralcev

Razpredelnica za vpis napredovanj tekmovalcev
za 32 igralcev

Prostor

Za igranje potrebujemo ustrezen prostor, katera velikost je odvisna od velikosti tekmovanja. Za tekmovanje se zaradi stabilnih pogojev uporablja razne dvorane ali pokrita igrišča. Podlaga mora biti ravna in prostor dovolj visok.

Za rekreativno igranje (praznovanje rojstnih dni, razne zabave, poslovna srečanja in drugi dogodki, je najpomembnejše, da imamo vsaj nekaj ravnega prostora, razdaljo si lahko prilagodimo in veliko veselja do igranja.

Strokovni kader

Na uradnih tekmovanjih se potrebuje:

  • vodjo tekmovanja
  • sodnike
  • redarsko službo

Vodja tekmovanj in sodniki morajo za opravljanje svojega dela na tekmovanju opraviti tečaj za vodje tekmovanj in sojenje. Seminar se opravlja pod okriljem Štrbunk zveze Slovenije. Tečajniki po opravljenem tečaju prejmejo izkaznico in diplomo. Tečaj velja eno leto.