29.05.2024

Naslov

Cesta v Lipovce 20
1358 Log pri Brezovici
Slovenija

Telefon

+386 31 814 391

+386 40 863 043

E-pošta

zveza.slovenije@strbunk.si

cornhole.slovenia@strbunk.si

Steve Telzerow
Predsednik tekmovalne registracijske komisije
Gorazd Milavec
Predsednik sodniške komisije

Ostala tekmovanja - turnirji

Turnir Štrbunka v Domžalah

Turnir Štrbunka v Domžalah

V dvorani balinišča na Količevem v Domžalah se je 15. oktobra zbralo rekordno število ekip. Na listi prijav se jih je nabralo kar 29. Prišli so iz štajerske, kjer je Andreas, predsednik štrbunk kluba iz Maribora, pripeljal celo 5 ekip in še spremljevalce, prišli so iz Portoroža, Kočevja, Turjaka, Celja ter iz Ljubljane.

Številčna zasedba iz turnirja v turnir dviguje kvaliteto tekmovanja in širi igro štrbunk v slovenska mesta. Zelo prijetno je bilo priti zjutraj, videti tekmovalce, ki so na igrišču že vadili in tudi zaradi toplega sprejema, kjer so nas gostitelji pričakali s kavo in zajtrkom. Igrišče je bilo  veliko in je dovoljevalo celo 8 tekmovališč.

Po prijavi ekip so se ekipe na stezah pokritega balinišča začele pomerjati med seboj. Začetnih 5 kol po švicarskem načinu igranja je potekalo do igre “bunk” (kar pomeni, da se igra do 21 dobljenih točk). Po kosilu je tekmovalce sistem igranja razvrstil po rezultatih in sledile so tekme na izpadanje. Sledilo je veliko presenečenj, v katerih so nižje uvrščene ekipe kot za šalo premagovale po prvem delu višje rangirane ekipe. Več kot očitno je, da je razen najboljših nekaj ekip trenutno zelo velik krog tekmovalcev, ki lahko premagajo kogarkoli iz te skupine.

V polfinalu so igrale ekipe Mi2 (Marjan in Janez), Squashland iz Ljubljane, Dragan in Miha iz Kamnika ter Marko in Miha iz Ljubljane. Končno zmago je tudi tokrat tako, kot na turnirju v Mariboru odnesla domov ekipa Squashlanda iz Ljubljane. Goran in Roman iz ekipe Squashland nista dovolila nobenega presenečenja in v velikem finalu premagala ekipo Mi2, ki sta tako kot v Mariboru dosegla drugo mesto. Tretje mesto sta osvojila Miha in Marko, nehvaležno 4 .mesto pa ekipa Kamniška velikana, katero sta zastopala Miha in Dragan.

V prvotnem prispevku sem se pri navedbi imen članov ekipe Squashland naredil napako (Romana sem zamenjal z Mihom). Gospodu Romanu se iskreno opravičujem.

Organizatorjem čestitamo za organizacijo dogodka. Prav tako zahvala članom balinarskega kluba, ki so na svojem igrišču dovolili izvedbo dogodka, ter sponzorju samega dogodka, podjetju STV global d.o.o. https://www.stv-global.si/

Na koncu bi izpostavil, da bi si želeli, da bi štrbunk postal športna panoga, ki bo enakovredna ostalim športom po svetu. Na Štrbunk zvezi Slovenija, katero smo ustanovili v mesecu juniju 2022, smo si zastavili cilj, da bomo v mesecu oktobru ali novembru pričeli z redno slovensko ligo. Glede na število tekmovalcev in vedno večjo priljubljenost (tu bi radi pohvalili gospoda Rada iz Ljubljane, ki je prvi uvedel malo večji in odmevnejši turnir, tudi z vsemi ostalimi spremljevalnimi aktivnostmi, kot so hrana in pijača), upamo, da ne bo težko sestaviti po nekaj ekip iz vzhoda in zahoda Slovenije.

Ko smo bili člani Štrbunk zveze Slovenije v Frankfurtu in smo se srečali s predstavniki drugih držav, so nam igralci štrbunka iz Nemčije (pri njih igrajo veliko dlje, kot pri nas), sporočili, da se igra kot “resni” šport v Nemčiji ni prijel, predvsem zaradi priziva “gostilniški šport”.

Pri naši zvezi smo to vzeli, kot zelo resen opomnik, da pijača in cigarete ter podobne “specialitete”, kot so bili prisotni v Nemčiji, ne sodijo na športno igrišče. Vemo, da je kultura podobnih športov v Sloveniji takšna kot je, vendar vseeno apeliramo, da se mogoče na naslednjih turnirjih, ki jih organizirate društva ali posamezniki le zavedate, da bomo slej ko prej prišli v javnost, da nas gledajo morebitni sponzorji (tudi za financiranje lige) in pa še posebej naša mladina in otroci, zaradi katerih se športi odvijajo. Zato v Štrbunk zvezi predlagamo, da si za pitje ali kajenje na takšnih turnirjih izbere prostor, ki je ločen od samega tekmovališča, če že mora biti.

Na Štrbunk zvezi Slovenije trenutno pripravljamo dokumente, pravila in pravilnike, v katerih bo med drugim zapisano tudi obnašanje na igrišču. Ko pišem ta članek, se zavedam, da se nekateri ne boste strinjali in boste mogoče nadaljevali “po starem”, vendar vas prosim, da se zavedate, da Štrbunk zveza Slovenije širi to igro po šolah, športnih prireditvah, humanitarnih dogodkih, po podjetjih, po društvih upokojencev, vse z namenom, da bi se pričela ustvarjati populacija igralcev, ki bi se ob tej čudoviti igri družila in seveda tudi tekmovala. In če se gremo šport, potem naj bo naše obnašanje tudi športno, tako v odnosu do tekmovalcev, samem izražanju kot obnašanju na igrišču.

REZULTATI:  Bodo objavljeni, ko jih prejmemo od organizatorjev.

Gorazd Milavec