08.05.2024

Naslov

Cesta v Lipovce 20
1358 Log pri Brezovici
Slovenija

Telefon

+386 31 814 391

+386 40 863 043

E-pošta

zveza.slovenije@strbunk.si

cornhole.slovenia@strbunk.si

Steve Telzerow
Predsednik tekmovalne registracijske komisije
Gorazd Milavec
Predsednik sodniške komisije

Državno prvenstvo

Goran je postal prvi prvak v štrbunku v Sloveniji

Goran je postal prvi prvak v štrbunku v Sloveniji

Slovenija je dobila prvega državnega prvaka v družabni igri štrbunk oz. po angleško Cornhole za tekmovalno leto 2022/2023.

V Izoli se je odigralo zadnje tekmovanje v štrbunku v letošnjem tekmovalnem obdobju. V dvorani Livade se je na zaključnem tekmovanju med posamezniki zbralo 26 posameznikov iz cele Slovenije.

Po švicarskem sistemu smo odigrali prve ogrevalne igre in kar hitro se je prepoznala dnevna forma tekmovalcev.

Po vseh odigranih tekmah po tako imenovanem švicarskem načinu igranja predtekmovanja je prvo mesto z vsemi petimi zmagami dosegel Roman Elsner. Na drugo mesto se je uvrstil Goran Miličevič, tretje mesto pa je osvojil Peter L. Luky.

Sledile so izločilne tekme v kateri so višje uvrščeni igralci igrali proti zadnje uvrščenim. Vse tekme so bile odigrane na tako imenovani bunk (to je do doseženih 21 točk). 

Do zadnjega tekmovanja so bili tekmovalci od šestega mesta navzgor razdeljeni po naslednjem vrstem redu: Steve Telzerow 100 točk, Marjan Kolenc 125, Rado Mašovič 130, Domen Grašič 190, Roman Elsner 220 in Goran Miličevič 280.

Vsi tekmovalci so na tekmovanju še imeli možnost, da pridejo med prve tri igralce.

Po zelo zanimivem četrfinalu je prišlo do presenečenja, ko je Janez Šmarčan iz Cornhole društva Slivnica premagal Romana Elsnerja, kateremu je tako spolzela možnost, da ob spodrsljaju vodilnega Gorana, pride do prvega mesta.

Goranu je po zmagi nad Stevenom Telzerowom to tudi dejansko uspelo. Z uvrstitvijo v polfinale je bilo jasno, da je prvi prvak v štrbunku v Sloveniji že znan. Njegova prednost pred tretjeuvrščenim Domnom Grašičem je bila tako neulovljiva.

Je pa v polfinalu postalo izredno zanimivo, za tretjeuvrščenega Domna, ki je za drugouvrščenim Romanom, ki je že izpadel in dosegel “le” 45 točk, tako zaostajal za 75 točk.  Ob hirem seštevanju je postalo jasno, da bi z uvrstitvijo v finale, kjer bi prejel 80 točk, na lestvici prehitel Romana.

Domen se je tega zavedal in rutinirano premagal vedno zanesljivega in natančnega Marjana Kolenca ter se uvrstil v polfinale. 

V polfinalu je nato v napeti tekmi premagal izredno motiviranega Janeza Šmarčana, ki je na tem tekmovanju prikazal do sedaj svoje najboljše tekme.

Kljub bučni podpori tekmovalcev in navijačev Cornhole kluba iz Slivnice se njunima tekmovalcema Janezu in Petru ni uspelo uvrstiti v finale.

Tako je postalo jasno, da je Domen z uvrstitvijo v polfinale že dosegel najmanj 80 točk in v točkovanju prehitel do sedaj v točkovanju drugouvrščenega Romana.

V velikem finalu Goran tokrat z razliko od prve tekme za državnega prvaka na Vidmu, ni dovolil presenečenja in premagal Domna ter tako še potrdil skupno zmago.

Veselje Gorana so doživljali tudi soigralci. Celotna ekipa vseh tekmovalcev, je vseskozi celotnega državnega prvenstva kazala izredno povezanost in tekmovalnost. Vsi tekmovalci so se družili v spoštovanju in pohvalah za dobro igranje. 

Še en dokaz, da je družabna igra, športna disciplina, kjer združuje in od igralcev vleče dobre, pozitivne, vesele in spoštljive vrednote.

Tretje mesto je po ogorčeni in izenačeni tekmi dosegel Peter Luky, ki je tako, kot četrtouvrščeni Janez Šmarčan dosegel svoj najboljši izzid sezone. 

Po podelitvi najboljših tekmovalcev na tekmovanju v Izoli, je sledilo še podeljevanje pokalov za najboljše tri tekmovalce v skupni razvrstitvi v tekmovanju v štrbunku med posamezniki v tekmovalni sezoni 2022/2023 v Sloveniji.

Goran Miličevič je tako postal prvi zmagovalec v štrbunku in se vpisal v zgodovino tudi, kot prvi prvak med vsemi evropskimi državami, v katerih igrajo štrbunk (cornhole).

Najboljšim trem tekmovalcem v skupnem seštevku državnega prvenstva je pokale podelil predsednik Štrbunk zveze Slovenije Janže Jarc.

Najboljši trije tekmovalci v štrbunku v Sloveniji so postali: od leve proti desni, Domen Grašič (drugo mesto), prvak Goran Miličevič in tretji v Sloveniji Roman Elsner.

Vsi trije bodo v začetku septembra 2023 zastopali Slovenijo na neuradnem svetovnem prvenstvu v Parizu.

Iskrene čestitke vsem udeležencem državnega prvenstva, še posebej društvu Cornhole iz Slivnice, ki so naše slovensko najštevilčnejše društvo z največ aktivnim tekmovalci.

Steve Telzerow je predsednik društva Zaživi življenje, katero je skozi celotno tekmovalno sezono s svojimi donacijami in zaposlenimi financiralo in organiziralo prvenstvo.

Državno prvenstvo smo zaključili s skupinsko sliko in ponosom, da smo skupaj ustvarili prvo prvenstvo v Evropi.

Gorazd Milavec