13.06.2024

Naslov

Cesta v Lipovce 20
1358 Log pri Brezovici
Slovenija

Telefon

+386 31 814 391

+386 40 863 043

E-pošta

zveza.slovenije@strbunk.si

cornhole.slovenia@strbunk.si

Steve Telzerow
Predsednik tekmovalne registracijske komisije
Gorazd Milavec
Predsednik sodniške komisije

Državno prvenstvo

Slovenija proti Hrvaški vodi z 1:0

Slovenija proti Hrvaški vodi z 1:0

V tekmovalnem letu 2023/24 se je v Velikih Laščah, s 1. kolom začelo tekmovanje v Cornholu ali v Štrbunku, kot se igra imenuje v Sloveniji.

V Velikih Laščah na Dolenjskem je bilo odigrano 1. kolo odprtega državnega prvenstva Slovenije v Cornholu/Štrbunku za sezono 2023/2024. Na tekmovanju v Osnovni šoli Primoža Trubarja v Velikih Laščah na Dolenjskem se je na 14 igriščih zvrstilo 55 tekmovalk in tekmovalcev, ki so igrali v skupni kategoriji.

Na sliki: Dvorana OŠ Primoža Trubarja v Velikih Laščah na Dolenjskem.

Po predtekmovanju, ki se je odigral po tako imenovanem švicarskem načinu igranja je vsak igralec odigral 5 tekem na en bunk (to je igra do doseženega števila 21 ali več). Vseh 5 tekem v predtekmovanju sta zmagala le Marija Belac iz Hrvaške in Jaka Lebar iz Slovenije. Prvo mesto po predtekmovanju je zaradi več doseženih točk (115: 110) dosegla Marija Belac iz sosednje Hrvaške.

Na sliki: Primer digitalnega vodenja med tekmovanjem.

Po krajšem odmoru se je vseh 56 tekmovalcev uvrstilo v nadaljevanje tekmovanja, kjer so se v izločilnih tekmah na en bunk, pomerili na način, da so se najboljši po predtekmovanju pomerili s tekmovalci iz spodnjega dela lestvice.

V zelo izenačenih tekmah se je pripetilo, da so kot za stavo izgubljali vsi v predtekmovanju bolje uvrščeni tekmovalci in izkazalo se je, da je bilo poleg natančnosti iz prvega dela potrebno za nadaljevanje dodati še vztrajnejšo koncentracijo.

Na sliki: Igralna deska je postavljena na igralno podlago velikosti 250 x 130 cm.

Po nekaj izločilnih kolih so v četrtfinale napredovali po 4 tekmovalci iz Slovenije in Hrvaške. Razmerje v korist Slovenije pa se je spremenilo v polfinalu, kjer si je med najboljšo četverico tekmovalcev iz Slovenije, priboril mesto le Albert Ivančić iz Hrvaške.

V finale sta se uvrstila Roman Elsner in že omenjeni Albert Ivančić iz Hrvaške. Oba sta svoja tekmovalca premagala z rezultatom 2:0 v bunkih.

Za tretje mesto, ki se je ravno tako, kot finale igralo na dva bunka, je David Ramovš (finalist letošnjega slovenskega pokalnega tekmovanja z rezultatom 2:0, premagal, iz tekmovanja v tekmovanje vedno boljšega Primoža Rudolfa.

Na sliki: Igralca stojita vsak na svoji strani igralne deske in mečeta vrečke na razdalji 8,23 cm.

V velikem slovensko/hrvaškem dvoboju je Albert Ivančić izzval Romana Elsnerja. igralca sta odigrala srečanje vredno tekmovanj na najvišjem svetovnem nivoju. Roman je v obeh tekmah zelo hitro povedel in prepričljivo vodil do 18 oz. 19 točk. Albert ga je z vztrajnostjo in taktičnimi meti ujel in tako smo bili priči razburljivemu koncu obeh tekem.

Prvih 100 točk je na koncu osvojil Roman Elsner, ki je z zmagal z rezultatom 2:0 in tako poleg naslova pokalnega zmagovalca Slovenije, dodal še zmago v prvi tekmi za državnega prvaka Slovenije.

Na sliki: Od leve, Albert Ivančič – 2. mesto, v sredini zmagovalec Roman Elsner in na desni David Ramovž, ki je zasedel 3. mesto.

Državno prvenstvo Slovenije je letos zaradi konkurence in zanimivosti tekmovanja odprlo prostor tudi za tekmovalce iz drugih držav. S tem je Štrbunk zveze povečala število tekem, ki jih tekmovalci potrebujejo za sodelovanje na večjih evropskih tekmah.

Zahvaljujemo se za tehnično pomoč Osnovni šoli Primoža Trubarja iz Velikih Lašč, ki nam je omogočila, da smo tekmovanje v celoti izvedli s pomočjo digitalnih semaforjev.

Na sliki: Vabilo na tekmovanje

TOČKOVANJE ZA DRŽAVNEGA PRVAKA SLOVENIJE:

Letošnje tekmovanje za državnega prvaka Slovenije se bo odigralo v petih slovenskih mestih. Tekmovanja v prvih štirih kolih bodo odprta tudi za tekmovalce iz drugih držav in bodo štela za absolutnega prvaka odprtega slovenskega prvenstva.

Državni prvak Slovenije pa bo znan šele po petih kolih. Točkovanje je takšno, da se bo po štirih kolih iz skupne absolutne razvrstitve po 4. kolih odstranilo vse tekmovalce iz tujine in tako dobljeni novi lestvici bomo dodelili točke po vrstnem redu, kar bo predstavljalo eno polovico vseh točk za državnega prvaka. Drugo polovico točk bodo tekmovalci prejeli na zadnji tekmi. Seštevek obeh bo dal slovenskega prvaka. V primeru izenačenih točk pri tekmovalcih, bo višje uvrščeni igralec tisti, ki je po prvih štirih kolih dosegel več točk.

Najboljši 4 uvrščeni tekmovalci v državnem prvenstvu Slovenije bodo zastopali Slovenijo na ekipnem, ter dodatni 5. tekmovalec še na posameznem tekmovanju, na 1. evropskem in svetovnem prvenstvu, junija 2024 v Rogaški Slatini.  Število ostalih mest, ki bodo na voljo na evropskem in svetovnem prvenstvu, ki jih bo prejela Slovenija bo odvisno od števila tekmovalcev, ki jih bo prejela posamezna država ter tudi od vseh prijavljenih tekmovalcev.

Popolna lestvica bo dodana v zavihku Državna prvenstva.

Gorazd Milavec

SEZNAM NASLEDNJIH TEKMOVANJ v SLOVENIJI v Cornholu ali Štrbunku

– 13. januar 2024; Rače pri Mariboru (2. kolo odprtega državnega prvenstva Slovenije)

– 9. – 11. februar 2024; Ljubljana – Tekmovanje – American Cornhole League (ACL)

– 24. februar 2024; Novo mesto (3. kolo odprtega državnega prvenstva Slovenije

– 16. – 17. marec 2024;Odprto prvenstvo Velenja

– 20. april 2024; Celje (4. kolo odprtega državnega prvenstva Slovenije)

– Maj 2024 – Mesto zaključka še ni znano.