27.07.2024

Naslov

Cesta v Lipovce 20
1358 Log pri Brezovici
Slovenija

Telefon

+386 31 814 391

+386 40 863 043

E-pošta

zveza.slovenije@strbunk.si

cornhole.slovenia@strbunk.si

Steve Telzerow
Predsednik tekmovalne registracijske komisije
Gorazd Milavec
Predsednik sodniške komisije

Koledar dogodkov

Finale kot se spodobi!

Finale kot se spodobi!

Zadnje dejanje državnega prvenstva v Štrbunku/Cornholu za leto 2024 je v Osnovni šoli Kašelj postreglo z izredno dramatičnim zaključkom, v katerem je Roman Elsner prejel pokal za najboljšega igralca v Sloveniji.

V čudoviti dvorani, velikosti rokometnega igrišča je pod okriljem Štrbunk zveze Slovenije potekal zaključni turnir v igranju vedno popularnejše igre štrbunk v Sloveniji. Razen nekaj tekmovalcev, ki pa niso več mogli poseči v sam vrh razpredelnice, so se v Ljubljani zbrali najboljši igralci te igre v Sloveniji.

Najboljši igralci Slovenije v Štrbunku.

V predtekmovanju, ki je potekal po t.i, švicarskem načinu igranja, smo odigrali 5 kol. Vseh 5 zmag je dosegel le David Ramovž in s tem pokazal namen osvojitve najboljšega v državi. Premagal je celo vodilnega v točkovanju Romana Elsnerja z rezultatom 21:15.  Trenutno je David zasedal tretje mesto v generalni razvrstitvi in za Romanom zaostajal 40 točk. Ob taki formi v nadaljevanju bi lahko, ob ugodnih drugih rezultatih Davida pripeljalo celo do prvaka države. Kljub zamgi in recimo tretjemu mestu Romana, Davidu za končnega državnega prvaka ne bi zadoščalo, ker bi v primeru izenačenosti, veljalo pravilo, boljšega v prvem delu tekmovanja za državnega prvaka, v katerem pa je bil Roman na višjem mestu, kot David. Torej bi bil idealen scenarij za Davida, če bi danes zmagal, Roman pa bi bil najmanj četrti.

Nasploh je bilo generalno na današnjem tekmovanju v igro tudi 4 mesto, ki zaokrožuje število članov v ekipi za reprezentanco Slovenije na prihajajočem evropskem in svetovnem prvenstvu junija v Rogaški Slatini. Trije igralci so se v drugem delu tekmovanja v Ljubljani še borili za dve mesti. Domen in Roman sta bila ob pričakovanju njunega igranja praktično predaleč, da bi lahko eden izmed njiju izpadel iz ekipe.

Branko Magerl, ki je pred današnjim tekmovanjem zasedal v razvrstitvi za DP 5. mesto je za Goranom zaostajal 5 točk in za Davidom 15. In ravno z Davidom sta se v osmini repasaža borila za nacionalno ekipo. Branku je po ogorčeni tekmi uspelo premagati Davida z rezultatom 21:15 in je tako znižal zaostanek za Davidom na 5 točk. Za napredovanje za 4. mesto bi moral premagati v polfinalu repasaža samo še Gorana.

Branko Magerl (levo) in David Ramovž.

Ravno Goran pa je z izredno taktično izbiro metov, izredno mirnostjo in v pravem trenutku odlično strategijo, premagal Branka in s tem omogočil Davidu, da bo slovensko reprezentanco poleg še v igri nastopajočih, Romanu, Domnu in Goranu, zapolnil kot 4 mož.

V dvorani se je napetost pričakovanja naslednjih tekem dvigovala, koncentracija igralcev je naraščala, kajti v finalu repasaža sta se merila Goran in Roman. Slednjemu bi zmaga že omogočila naslov najboljšega v državi. Ampak tako, kot pravijo, da je žoga okrogla,  je pa vrečka pri štrbunku drseča, je Goran v dvoboju, polno dih navdušujočih potez premagal Romana z 25;18 in ga tako oddaljil od naslova. Le zmaga Gorana nad čakajočim Domnom (ki je zmagal v liniji zmagovalcev) bi lahko Romanu povrnila že skozi celo tekmovalno sezono nekako pričakovani naslov.

Domen, ki do finala še ni izgubil je imel v finalu možnost tudi izgube ene tekme je pričakal vročega Gorana. Način tekmovanja je takšen, da ima vsak igralec možnost izgubiti eno tekmo. Goran jo je s preselitvijo v repasaž enkrat že izgubil in si ni smel dovoliti še enega poraza.

5, kolo Džavnega prvenstva in prvi trije tekmovalci: Domen Grašič (levo) 2. mesto, v sredini zmagovalec Goran Miličevič in desno 3. uvrščeni Roman Elsner.

Začel se je finalni dvoboj za državnega prvaka Slovenije za leto 2024 v katerem je Domen Grašič napadel z vso energijo in veliko željo po osvojitvi svojega prvega državnega prvenstva. Pri rezultatu 20:12 je imel Domen zaključne 4 vrečke, katere pa je Goran izničil in celo na koncu zmagal z 22:20. Domen že skoraj na pragu zmage se nikakor ni uspel več zbrati, kar pa je kriv tudi njegov soigralec, kateri je izničil vse Domnove odlične mete in celo vse Airmaile (mete direktno v luknjo, brez dotika deske). Res enkratno finale, v katerem je visel naslov državnega prvaka. Roman, ki je sedel ob strani je lahko samo nemo opazoval usodo, ki je bila v rokah na tekmovanju dnevno najboljših dveh mož. Vendar je Goran, kot bi napisali najbolj dramatičen scenarij, le -tega odigral 100% v stilu aktualnega lanskega prvaka in na koncu z 22:14 premagal Domna. Tako je ob izenačenem številu točk Romana in Domna, omogočil Romanu naslov državnega prvaka za leto 2024, med posamezniki za leto 2024.

Najboljši trije v državnem prvenstvu med posamezniki za leto 2024: Od leve Domen Grašič 2. mesto, v sredini državni prvak Roman Elsner in tretjeuvrščeni Goran Miličevič.

Domen Grašič je z enakim številom točk osvojil drugo mesto, z zaostankom le 10 točk pa današnji zmagovalec tekmovanja Goran Miličevič 3. mesto. Tako se je končalo 2. državno prvenstvo v Sloveniji, v katerem je igralo preko 100 igralcev, med katerimi je 62 tekmovalcem uspelo osvojiti točke.

Naslednje uradno tekmovanje bo pričakujoče evropsko in svetovno prvenstvo meseca junija v Rogaški Slatini. To bo verjetno edino prvenstvo, ker bo prvo, na katerem bodo lahko sodelovale tekmovalke in tekmovalci v igri posameznikov in dvojic, brez dodatnih nacionalnih kvalifikacij.

Gorazd Milavec