04.05.2024

Naslov

Cesta v Lipovce 20
1358 Log pri Brezovici
Slovenija

Telefon

+386 31 814 391

+386 40 863 043

E-pošta

zveza.slovenije@strbunk.si

cornhole.slovenia@strbunk.si

Steve Telzerow
Predsednik tekmovalne registracijske komisije
Gorazd Milavec
Predsednik sodniške komisije

Ostala tekmovanja - turnirji

Slovenija zasedla neuradno 5. mesto

Slovenija zasedla neuradno  5. mesto

Odlične predstave na odprtem svetovnem prvenstvu v štrbunku - angl. Cornholu v Parizu

Po nedavno končanem tekmovanju v domačem tekmovanju smo dobili predstavnike, ki so od 1. do 3. septembra odpotovali v Pariz na tekmovanje najboljših reprezentanc na svetu. Našo reprezentanco so zastopali državni prvak Goran Miličevič, Roman Elsner, ki je zasedel 3. mesto, Steve Telzerow, ki je bil sedmi in kot zadnji je dopolnil reprezentanco Gorazd Milavec, ki je na lestvici zasedel 11. mesto. 

Reprezentanci, ki je bila štirčlanska sta se v Parizu pridružila še Jure Ivšek in Jaka Lebar, ki sta tekmovala v ostalih tekmovanjih. 

Takole so bili po največjem francoskem mestu nalepljeni plakati, ki so informirali prebivalce o dogodku.  

Na samem tekmovanju, ki ga je organizirala privatna ameriška organizacija pod imenom ACL – American Cornhole League je nastopalo 13 držav in sestavljena ekipa iz enega predstavnika Švedske, Norveške, Luksemburga in Francije.

Slovenija je bila izžrebana v težjo skupino, v kateri sta bili ekipi iz ZDA in Kanade, sestavljeni iz samih profesionalnih igralcev, Nemčije in Nizozemske z po enim profesionalcem, ter s Slovaško in Hrvaško s katerima smo nekako pričakovali enakovredno srečanje.

Samo tekmovanje je bilo razdeljeno na različna posamezna tekmovanja, ki so se odvijala v treh dneh. Prvi dan so bila na vrsti tekmovanja med posamezniki, starimi nad 55 let ter predtekmovanje med reprezentancami.

V dopoldanskem delu je Slovenske barve zastopal Steve in zasedel odlično 11. mesto. To tekmovanje je bilo nekakšno ogrevanje za skupinski in najzanimivejši del v katerem so nastopale reprezentance. Tekmovanje na reprezentančnem nivoju se je začelo ob 13. uri s predtekmovanjem, v katerem se je do večera vsaka reprezentanca pomerila z ostalimi v svoji skupini.

Slovenija je prvo tekmo odigrala z nosilci skupine, reprezentanco ZDA, katera s svojim 4 profesionalnim tekmovalci ni pustila kanček prostora za presenečenje. Slovenija je obe tekmi posameznikov v kateri sta nastopila Roman in Goran ter tekmi v dvojicah, s Stevom in Gorazdom izgubila s 3:0. Edini, ki je rezultatsko zelo dobro, bi rekli celo odlično konkuriral nasprotniku je bil Goran, ki je ameriškemu igralcu Francku Modlinu dal celo 16 točk. 

Sledile so tekme proti Slovaški v kateri smo zabeležili 2:1 prvo zmago s 3:0, izgubili s Hrvaško 2:1, premagali Nemčijo z 2:1, izgubili s Kanado 3:0 in na koncu v odločilni tekmi premagali Nizozemsko z 2:1. Ker je v isti skupini Nemčija premagal aHrvaško s 3:0 smo imele tri reprezentance po tri zmage, vendar Nemčija en posamezni bunk (igra do 21) več, kot mi. naša reprezentanca pa en bunk več, kot Hrvaška. 

Zasedeno 4. mesto v skupini je našo reprezentanco vodilo v četrfinale, med 8 ekip na svetu. Čudovit uspeh glede na podatke o igralcih in številu klubov v teh državah. Dejstvo, da družabno igro štrbunk igrajo v Nemčiji že 10 let ter na Hrvaškem, kjer je samo v Istri več kot 200 igralcev, predstavlja za našo državo odličen uspeh. Samo predstavljamo si lahko kako bo lahko v naslednjih letih, ko bo z vedno bolj rastočim številom igralcev tudi v Sloveniji rastlo število vedno bolj kvalitetnejših tekmovalcev, ki bodo zastopali našo državo ter Zvezo, katera upamo, bo dovolj finančno močna, da bo lahko na svoje stroške poslala najboljše na takšna prvenstva. 

 

Moramo povedati, da je bilo tekmovanje v času naših počitnic, kjer so imeli nekateri naši tekmovalci ta čas že rezerviran ter da je bil izlet v Pariz tudi dovolj velik finančni zalogaj (tekmovalci so morali samo plačati prevoz, nastanitev in prijavnino na posamezne tekme) in se posledično zaradi teh razlogov niso udeležil naši najboljši štirje tekmovalci. Želimo si, da bi drugo ali naslednje leto našo reprezentanco sestavljali res najboljši tako, da Stevu kot manegerju zveze in Gorazdu, kot direktorju zveze ne bi bilo potrebno doplnjevati ekipe. 

Drugi dan tekmovanja se je začel v tekmovanjuizbranih dvojic, kjer je Slovenija imela 6 predstavnikov. Naša četverico sta dopolnila Jure Ivšek in Jaka Lebar (na gornji sliki). Po predtekmovanju (vsaka dvojica je odigrala po 4 tekme) sta Goran in Roman zasedla 8. mesto, Jaka in Jure 21. mesto ter Steve in Gorazd 49. mesto. V nadaljno tekmovanje z dvojnim izločanjem sta do četrfinala prebila le Goran in Roman, ki sta odigrala nekaj čudovitih tekem in med drugim izločila celo nekaj profesionalnih igralcev iz Kanade in ZDA.

V nadaljevanju, v popoldanskem času pa se je začelo četrfinale v katerem se je Slovenija, kot 4. uvrščena reprezentanca pomerila s Francijo, ki je v drugi skupin zasedla 1. mesto. Slovenija je za to tekmo, v kateri je Francija veljala za nesporno favoritkinjo (imajo profesionalnega igralca ter več kot tisoč igralcev v državi), spremenila taktiko in na prvo desko, namesto najboljšega našega igralca žrtvovala Steva. Goran je nastopil na drugi deski med posamezniki, v ekipo dvojic pa je z Gorazdom igral Roman. Naša ekipa je poskušala tako našega najboljšega igralca postaviti nasproti njihovemu drugemu, ter z Romanom okrepiti ekipo v dvojicah. Na prvi deski je Steve pričakovano izgubil. Roman in Gorazd sta v igro vstopila z vodstvom, katero se je na koncu izkazalo, da so bile to edine tri točke. Francoski par ni pustil presenečenja in odpravil našo dvojico z rezultatom 21:3. 

Spet pa je čast naše reprezentance rešil Goran, ki je odigral napeto tekmo in proti edinemu francoskemu profesionalcu odigral zrelo, pogumno in pravo strategijo. Nasprotnika je premagal z zadnjim t.i. Airmailom (direktnim metom v luknjo) 21:19.

Na sliki so končni zmagovalci in prvi zmagovalci mednarodnega tekmovanja v Parizu, ameriška ekipa profesionalnih igralcev in naša ekipa.

Slovenija je na tekmovanju pokazalo izredno borbenost in samo škoda, da se tekmovanja niso mogli udeležiti najboljši v naši državi. Zahvala Štrbunk zvezi Slovenije za organizacijsko, delno finančno podporo v opremi ter pripravljenost Steva in Gorazda, kot predstavnika zveza, da sta dopolnila ekipo.

Na samem tekmovanju smo s predstavniki evropskih držav izmenjali kontakte in se pogovarjali o nujnem srečanju na temo ustanovitve evropske zveze in njenemu delovanju v evropi in nacionalnih zvezah.

V nedeljo, tretji dan je na sporedu še igra posameznikov, v kateri bodo nastopali Goran, Roman, Jaka in Jan.

Vse fotografije so last Štrbunk zveze Slovenije. 

Gorazd Milavec

Več o tekmovanju, rezultatih, vrstnemu redu si lahko ogledate, kolikor njihova stran podpira na njihovi spletni strani ACL.